Resepi Puteri Mandi
OK! skrang I nk kongsi resepi puteri mandi... nenek I punya resepi.. hehehehe :)
Please take note: resepi ni boleh dimakan oleh 10-15 orang!
Bahan2:
Untuk doh :
- Sepaket Tepung pulut
- 1/2 sudu kecil kapur
- Air (anggarkan sehingga doh cukup liat)
- garam ( secukup rasa )
- Gula Melaka (terpulang nak guna banyak mana. Asalkan kuah nanti jadi berwarna)
- 2 biji Kelapa (warna putih sahaja. tak ada baki tempurung dalam kelapa tu)
- Air ( anggarkan sehingga kuah cukup pekat)
- Daun pandan (terpulang mahu guna sebanyak mana)
- Gula kasar (mengikut selera anda untuk jadikan kuah tersebut menjadi manis)
Doh :
- masukkan tepung pulut ke dalam bekas bancuhan..
- masukkan garam
- campur kapur dan air untuk doh dalam bekas lain
- masukkan air yg telah dicampur dengan kapur sedikit demi sedikit ke dalam bekas bancuhan yang mengandungi tepung tadi...
- uli tepung sehingga cukup liatnya... ( bila u dah gentel tepung tu bulat2, u all kena picit bahagian tengah2 supaya rupa bentuknya jadi mcm red blood cell... bila u cucuk tengah2 tu guna jari u, tepung tu x melekat kat tangan u.. that's mean, tepung tu dah cukup liat...)
- letakkan doh yang telah gentel ke atas daun pisang
- celurkan dalam periuk yang airnya telah mendidih... bila dah terapung, baru boleh angkat dan letakkan dalam bekas yang telah diisi dengan air paip ( air yg x terlampau sejuk atau panas... )
- bila dah sejuk, toskan ( tapiskan )
selepas di gentel dan diletakkan di atas daun pisang
selepas di tapis.. ( I lupa nak amek gambar mase I celur benda alah ni.. :P )
selepas di tapis.. ( I lupa nak amek gambar mase I celur benda alah ni.. :P )
Kuah :
- masukkan kelapa dalam kuali....
- masukkan gula melaka ke dalam kuali yang mengandungi kelapa tadi..
- masukkan air sampai cukup basah.. (bergantung pada selera u all! )
- masukkan gula kasar.. (secukup rasa!)
- kacau hingga larut..
- masukkan daun pandan..
- biar sampai mendidih...
- masukkan doh yang telah di tapis kedalam kuah..
- gaulkan sampai sebati
- Hidangkan.(makan ketika masih panas, JANGAN DISIMPAN DALAM PETI SEJUK!! sebab, nanti kuih akan jadi keras dan tidak sedap lagi)
GUD LUCK!
- psssttt.... lps ni I x leyh belaja kuih yang baru... sbb, Cikgu Anwar x bagi.. dia suro blaja dulu... hahahahaha... lps SPM nnt, I nak but kuih kole kacang pulak! ;;) so, stakat ni, ni je la kowt resepi yg I ade... :P see you soon! ;) happy ok bila I dapat buat kuih ni! hehehehehe
3 Love notes